Sverige på svenska

En internationell språkkurs på Åsa

 
Hur kan du förbättra din svenska? Börja med att leva 3 veckor med språket där språket lever! Sök till Svenska Institutets sommarkurs på vår skola och få möjlighet att öva svenska nästan dygnet runt tillsammans med människor från hela världen. Här kommer du att skapa minnen för livet! Vi är övertygade om att du kommer att hitta ditt smultronställe hos oss.  
___________________________________________________________________________
Sommarkurs i svenska i samarbete med Svenska Institutet
Nivå: A2/B1
Kurstid: 21 juli - 7 augusti 2020
Obs: ansökningstiden har förlängts till och med den 5 april 2020
___________________________________________________________________________

 
Ansökan
 
För att din ansökan ska bli komplett behövs följande underlag skickas in senaste den 31 mars 2020:

1. AnsökanKlicka här för att ladda ner ansökningshandlingar
2. En uppsats om dig själv på 1-2 A4-sidor.
3. Ett språkintyg som din svensklärare fyller i och skickar in.
4. En samlad rangordning från din skola som din svensklärare fyller i och skickar in.

Alla underlag skickas via email till si2020@asafolkhogskola.se  
___________________________________________________________________________

Åsa folkhögskola
 

Åsa folkhögskola är en av landets äldsta folkhögskolor. Den startade i Bie, norr om Katrineholm, 1872 och 20 år senare hade skolan vuxit ur lokalerna i Bie och etablerade sig i Sköldinge. Sedan dess har mycket hänt i Sverige och i världen. Åsa folkhögskola har utvecklats till att bli en modern mötesplats för människor från hela världen. Förutom långa kurser arbetar vi också mycket med korta kurser, distans- och samverkanskurser. Skolan har en konferensanläggning och tar årligen emot ca 3 000 konferensgäster.

 

Skolan ligger vackert i Sörmland, nära järnvägsknutarna Katrineholm och Flen. Åsas personal har gjort allt man kan komma på för att deltagare och gäster ska trivas - äta gott, må bra och inspireras av lugn och lantlig miljö med närhet till Sörmlands rika utbud av natur och kultur. Deltagare med särskilda behov har möjlighet till hjälpmedel. Nästan alla skolans lokaler är anpassade för rörelsehindrade.

 

I receptionen finns det ett litet sortiment av godis, glass och hygienartiklar. Där kan man också köpa frimärken, vykort m.m.

 

Kursinnehåll

 

Sverige på svenska vänder sig främst till svenskstuderande i utlandet med svenska som främmande språk, men också till andra med intresse för Sverige och svenska språket. Kursens mål är att deltagarna ska få vidareutveckla sina kunskaper och färdigheter i svenska, få lära sig levande svenska och dessutom få ett brett perspektiv på det moderna Sverige. Detta sker med teman som aktuell svensk litteratur, nya tendenser i svenska språket, dagens nyheter och medier i Sverige, kultur och miljö, hälsa, svenskt samhällsliv, folkbildning och demokrati. 

 

En vanlig kursdag inleds efter frukost med fyra undervisningstimmar. Det finns ytterligare två undervisningstimmar på schemat efter lunch, men det kommer också finnas utrymme för träning, badutflykter, promenader, och naturupplevelser på egen hand. Åsa har eget bibliotek med ett stort utbud av nyutgivna och aktuella böcker i olika genrer, och deltagarna är välkomna att låna böcker under sin vistelse på skolan. Kvällen fortsätter med en kvällsaktiviteter som kan finnas på eller i närheten av skolan. Från kl. 19 finns kvällsfika framme i matsalen för avhämtning. 

 

Undervisningen sker huvudsakligen i studiegrupper med 10-15 deltagare där fokus ligger på samtal och kommunikation. Om verksamheten tillåter, kan minst 2 undervisningstimmar i veckan ägnas åt samtalsgrupper med 5-6 deltagare i varje grupp där övrig personal på skolan engageras som gruppledare. Denna aktivitet har uppskattats av våra deltagare på allmän kurs - svenska som andraspråk. Den har visat bra resultat där alla får chans att tillämpa sin svenska. Förslag på diskussionsämne ska få komma från deltagarna.

 

Grupparbeten, utomhusaktiviteter, Åsas mästerskap i trashockey, kubb, brännboll och volleyboll samt filmvisningar är också viktiga moment. Deltagarna ska få möjlighet att påverka kursens innehåll genom att komma med förslag och önskemål, och att få möjlig att ordna egna kvällsaktiviteter. Det kan bli samtals- och kafékvällar med aktuella teman, litteratur, svenska filmer, utomhusaktiviteter, bakning av kanelbullar o.s.v. Skolan har också ansvar för olika kvällsaktiviteter.

 

Under kursens gång bor deltagarna på skolan och vistas i en autentisk svensk miljö med möjlighet att möta svenska deltagare som parallellt går andra sommarkurser på Åsa folkhögskola. Förutom språklektioner innehåller kursen studiebesök (t.ex. Sörmlands museum med en guidad visning i berättande magasinet eller ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna)  och utflykter till olika intressanta platser för att bättre lära känna Sverige. 

 

Lärarna
 
Kursens lärare har mångårig erfarenhet av undervisning i svenska som främmande språk, bland annat som utlandslektorer. De är tillgängliga och deltar med de studerande under måltider, resor och delar av fritiden. Kontakter med utlandslektorer kan förmedlas av SI. 

 

Personal finns på skolan som kan vara till hjälp vid akuta lägen, som utelåsning, läkarbesök och liknande. Kursledaren finns på plats  under kurstiden.

 

Fritidsaktiviteter

 

På skolan finns god tillgång till fritidsaktiviteter: fotbollsplan, volleybollplan, boulebana, gymnastiksal, gym, bastu, olika utespel, sällskapsspel, tidskrifter, böcker mm. som står till deltagarnas förfogande. Alldeles intill går Sköldinges elljusspår. Cyklar och gåstavar finns för utlåning i receptionen. Runt Åsa finns det utflyktsmål av alla sorter, alltifrån slott och shoppingställen till kyrkor, badplatser och stenåldersbosättningar. 

 
Parallella kurser (under perioden 21 juli - 7 augusti)