X
GO

Upplev musikkursens alla filmer! 

En av våra jazzensembler "Pear Split" korades som segrare i den rikstäckande tävlingen för bästa jazzensemble arrangerad av Blue House Youth Jazz Festival 2021 på Konserthuset i Stockholm. Ett mycket prestigefyllt pris som vi är enormt glada för! 

Juryns motivering: “En grupp med finurliga arrangemang i ett kreativt framförande. Ett kollektivt sound med bra individuella insatser. Musik med en variationsrikedom som engagerar lyssnaren.”

Se Pear Splits vinnande bidrag HÄR.

Vi ser mångfald som en stor tillgång och försöker skapa en miljö där alla har möjlighet att ta plats och utvecklas så mycket som möjligt, bland annat genom att arbeta demokratiskt. Hos oss får du prova på att leva som musiker i ett år genom att planera, utforma, genomföra och efterarbeta tre turnéer.

 

 

Syfte 

Syftet med kursen är att du ska utvecklas som musiker och att spela tillsammans med andra i ensembler. Du ska också utveckla dina musikaliska kunskaper på ett teoretiskt plan. Kursen ger dig en god grund för fortsatta studier inom musikområdet. 

 

Kursinnehåll 

 

I musikkursen ingår enskild undervisning på huvud- och biinstrument. Du får gruppundervisning i gehörslära och musikteori med afroamerikansk inriktning, improvisation, studio/ljudteknik, puls, turnéprojekt, jazzensemble, musik och samhälle samt klasstimme.  I utbildningen får du spela olika genres inom afroamerikansk tradition vilket kan vara jazz, blues, rock, pop, soul, funk, latin m.fl. I våra ensembler ingår instrumenten sång, trummor, bas, gitarr, piano och ytterligare ett instrument som t.ex. kan vara ett blåsinstrument, slagverk, stråk eller dylikt.  Vi arbetar i tioveckorsperioder med varje turnéprojekt, där vi omarrangerar låtar och sätter samman ett konsertprogram utifrån ett visst koncept. Varje period avslutas sedan med en studioinspelning och en veckas turné. Detta sker tre gånger under läsåret. Ljudlära/ljudteknik, inspelningsteknik och PA-ljudteknik är inslag i kursen. Under de tre turnéveckorna får du även erfarenhet av att planera och marknadsföra konserter och turnéer. En slags praktik i hur det är att jobba som musiker!

 
♥ Ettårig utbildning med möjlighet till ett andra år, om du vill.
♥ Studieförberedande utbildning för högre musikutbildningar.
♥ Mer lärarledd undervisning än på musikhögskolorna.
♥ Tre turnéer: ”Rock/Pop/Soul/Funk”, ”Promotionblock” och ”Tolka en artist/grupp/ett album”. Fokus på att jobba utifrån ett koncept och stort fokus på att omarrangera låtar.
♥ Marknadsföring, fakturering och inspelning i studio är inslag i de tre turnéprojekten.
♥ Kursinnehåll: Löpande jazzensemble under hela läsåret (80 min/v.), turnéprojekt (4 lektioner 80 min), huvudinstrument (40 min), biinstrument (20 min), afroarrangering (40 min-valbar), teori (50 min), gehör (50 min), folkbildning (80 min), puls (40 min), improvisation (50 min), sång/blås/slagverksensemble (40 min), ljud & studio (40 min) samt info (30 min) och resurs (40 min). 20 - 22 undervisningsveckor på ett läsår.
♥ Clinics, workshops, konserter, jamkvällar, studieresor.
♥ Klassen utgörs av 4 ensembler med 6 musiker i var grupp. Trummor, bas, gitarr, piano, sång och ett ytterligare instrument som t.ex. kan vara blås/slagverk. 

♥ Överskottet i klasskassan har bl.a. använts till en avslutande studieresa.
♥ Oftast bor samtliga musikkursdeltagare på vårt internat som har plats för ca 100 personer.

 

Clinics/Workshops/Studiebesök

 

2021-2022 

HSM-världsmusikprogrammet

Trio Samara

2020 - 2021 
Blue House Youth Festival, Konserthuset i Stockholm
 
2019 - 2020
Christer Sjöström
HSM-världsmusikprogrammet
Norrköping ungdomsjazzfestival
Blue House Youth Festival - Konserthuset i Stockholm
 
2017  
HSM (Högskolan för scen och musik, världsmusikerutbildningen) 
Elina Widnersson
Max Thornberg, föreläsning om genustänk och maktstrukturer
 
2016        
Lars Jansson
Martin Sturfält
Justina Larkin
Studiebesök på ÖMH    
2014
Shai Maestro trio
Erik Söderlind
Lars Jansson                      

 

Konserter

2017 
SE-Quartet 
Fröken Elvis    
Maria Schneider och Bohuslän Big Band 
Ellen Andersson Quartet
2016
Pelle Westlin trio
Lars Jansson trio
Jan Allan m.fl.                                                    

2015
Fröken Elvis
Cory Henry
Lars Jansson

2014
ELG
Erik Söderlind
Fröken Elvis 

 

Studieresor  

2019 Berlin
2018 Berlin
2017 Köpenhamn
2016 Berlin
 

Gemensamma aktiviteter


På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi en gemensam schemaposition som heter "Folkbildning". En plattform där vi kan möta varandra kursöverskridande. Ibland bryter vi den vanliga undervisningen och gör något gemensamt för alla kurser: temadagar, kulturinslag, utflykter o.s.v. På folkhögskolan tror vi också på demokrati. Som deltagare har du möjlighet att påverka dina studier, bl.a. genom skolråd och miljöråd.

 

Intyg

Efter kursen får du ett intyg där det står att du gått kursen.

 

Lärare

 
Kurssamordnare, sång, sångensemble,
biinstrument piano,turnéprojekt, mentor, folkbildning
 
David Ehrlin
Saxofon, afroarrangering, blåsensemble,
turnéprojekt, jazzensemble
   
Gustaf Lagerwall
Teori, gehör, improvisation,
turnéprojekt
 
Maria Olsson
Slagverk, trummor, turnéprojekt,
slagverksensemble
 
Claes Fall
Bas
 
Gunnar Hjorth
Gitarr, ljud&studioteknik, inspelning/liveinspelning
Anders Persson 
Piano, jazzensemble, improvisation,
turnéprojekt
   

 

Förkunskaper

Du bör ha kunskaper motsvarande studier på gymnasieskolans musikestetiska program.

 

 

Viktiga datum 

Sista ansökningsdag är nu passerad!

Ansök HÄR.

Maila in ditt antagningsprov till antagning.musikkursen2022@asafolkhogskola.se senast den 24 april kl.23.59.

Öppet hus 29/4. Kom och hälsa på oss :). Jamma, lyssna när musikkursen spelar, hälsa på lärare, deltagare och gå en rundvandring.

Terminsstart 15 augusti 2022.

 

Med anledning av att minska spridningen av covid-19 kommer musikkursens antagningsprov ske via videoansökning och videointervju.

 

Provet består av två delar:

  1. Uppspel. Du får visa dina musikaliska färdigheter genom att maila in två filmer på dig själv när du spelar Autumn Leaves och en valfri låt. Vi vill att du blir kompad av någon, ett band, “Ireal-appen”, karaokebakgrund på Spotify, Youtube, eller ackompanjerad via någon annan lösning. (Vi godtar ej videosök a capella/utan komp!) Vi vill att du säger vad du heter innan du börjar sjunga eller spela. Filma i bra ljus med god bild- och ljuskvalitet samt se till att hela du ryms i bild.
  2. Intervju & information om skolan och musikkursen via videosamtal efter avtalad tid någon gång mellan 2-6 maj 2022.
 

Så här går spelprovet till:

Starta med att säga ditt namn. Spela/sjung “Autumn Leaves”-swing/triolfeel och “En valfri låt”-Välj en låt som visar någon annat än vad Autumn Leaves gör. Den får gärna ha ett rakt beat (ej swingkänsla). Presentera "Autumn Leaves" med melodispel, kompa låten (ej sång/blås) och improvisera över två chorus där det sista kan vara en variation av temat.

Vi ser gärna att du spelar dessa två låtar med eget komp, trio eller kvartett. Om det ej går att få ihop ett komp så kan du använda t.ex. Ireal-appen, Spotify eller leta på nätet efter bakgrunder att spela till. Det viktiga är att du visar upp dina förmågor i både jazz och beat för att vi ska kunna göra en bra bedömning av dina färdigheter.

 

Bedömning

När vi bedömmer spelprovet lyssnar vi efter musikaliska färdigheter och eget uttryck, samspel med bandet (om ett sådant finns), dynamik och till viss del tekniska färdigheter. Jurygruppen består av deltagare-mixade instrumentgrupper och lärare från musikkursen.

 

Repertoar

Söklåten representerar en mycket liten del av repertoaren vi spelar. För att få en bredare inblick i vad vi spelar för typ av musikstilar kan ni t.ex. titta på videoklippen som vi länkar till på hemsidan eller gå in på musikkursens instagramkonto @musikkursenasa. Vi är en bred afrolinje som spelar mycket pop, soul, indie, funk, jazz, fusion, rock m.m.

 

Intervju

Vi genomför också en kortare videointervju med alla sökanden som genomfört ett godkänt spelprov, där vi ställer några frågor och informerar kort om skolan och musikkursen. Videointervjun är obligatorisk för att vi ska godta din ansökan och sker genom ett videosamtal som vi bjuder in dig till efter avtalad tid någon av dagarna 2-6 maj 2022.

 

Mer information får du som söker i det bekräftelsemail vi skickar till dig när vi mottagit din ansökan.


Gemensam söklåt

Autumn Leaves - Em

Autumn Leaves - Gm

 

Kursstart

15 augusti 2022.

Obs! Kursen startar endast vid tillräckligt antal sökande.

Vi önskar att du tar med dig din egen utrustning såsom eget instrument/trumset, förstärkare och pedalbord ect.

 

Internat

Du kan bo på skolans internat när du går kursen. 

 

Kostnader

Kursen är kostnadsfri. Turnéer och spelningar skall täckas av gage. Om du inte bor på internatet betalar du en avgift på 1000 kr som bl. a. täcker förmiddagsfika, normal kopiering i skolarbetet och städning av gemensamma lunchrum.

 

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren 0157-695 32.

Leif Holm
Elbas

 

Gunnar Hjorth
Gitarr, ljud&studioteknik, inspelning/liveinspelning

 

Musikkurs