X
GO

Upplev musikkursens alla filmer! 

En av våra jazzensembler "Pear Split" korades som segrare i den rikstäckande tävlingen för bästa jazzensemble arrangerad av Blue House Youth Jazz Festival 2021 på Konserthuset i Stockholm. Ett mycket prestigefyllt pris som vi är enormt glada för! 

Juryns motivering: “En grupp med finurliga arrangemang i ett kreativt framförande. Ett kollektivt sound med bra individuella insatser. Musik med en variationsrikedom som engagerar lyssnaren.”

Se Pear Splits vinnande bidrag HÄR.


Musikkurs

Vi ser mångfald som en stor tillgång och försöker skapa en miljö där alla har möjlighet att ta plats och utvecklas så mycket som möjligt, bland annat genom att arbeta demokratiskt. Hos oss får du prova på att leva som musiker i ett år genom att planera, utforma, genomföra och efterarbeta tre turnéer.

Syftet med kursen är att du ska utvecklas som musiker och spela tillsammans med andra i ensembler. Du ska också utveckla dina musikaliska kunskaper på ett teoretiskt plan. Kursen ger dig en god grund för fortsatta studier inom musikområdet. 

 

Kursinnehåll 

I musikkursen ingår enskild undervisning på huvud- och biinstrument. Du får gruppundervisning i gehörslära och musikteori med afroamerikansk inriktning, improvisation, studio/ljudteknik, puls, turnéprojekt, jazzensemble, musik och samhälle samt klasstimme.  I utbildningen får du spela olika genrer inom afroamerikansk tradition, vilket kan vara jazz, blues, rock, pop, soul, funk, latin med mera. I våra ensembler ingår instrumenten sång, trummor, bas, gitarr, piano och ytterligare ett instrument, som kan vara blåsinstrument, slagverk, stråk eller dylikt. 
Vi arbetar i tioveckorsperioder med varje turnéprojekt, där vi omarrangerar låtar och sätter samman ett konsertprogram utifrån ett visst koncept. Varje period avslutas sedan med en studioinspelning och en veckas turné. Detta sker tre gånger under läsåret.
Ljudlära/ljudteknik, inspelningsteknik och PA-ljudteknik är inslag i kursen. Under de tre turnéveckorna får du även erfarenhet av att planera och marknadsföra konserter och turnéer. Ett slags praktik i hur det är att jobba som musiker!

 
 • Ettårig utbildning med möjlighet till ett andra år, om du vill.
 • Överskottet i klasskassan har bland annat använts till en avslutande studieresa.
 • Oftast bor samtliga musikkursdeltagare på vårt internat som har plats för cirka 100 personer.
 • Studieförberedande utbildning för högre musikutbildningar.
 • Mer lärarledd undervisning än på musikhögskolorna.
 • Tre turnéer: ”Valfri genre”, ”Promotionblock” och ”Tolka en artist/grupp/ett album”. Fokus på att jobba utifrån ett koncept och stort fokus på att omarrangera låtar.
 • Marknadsföring, fakturering och inspelning i studio är inslag i de tre turnéprojekten.
 • Kursinnehåll: Löpande jazzensemble under hela läsåret (80 min/v), turnéprojekt (fyra lektioner 80 min), huvudinstrument (40 min), biinstrument (20 min), afroarrangering (40 min, valbar), teori (50 min), gehör (50 min), folkbildning (80 min), puls (40 min), improvisation (50 min), sång/blås/slagverksensemble (40 min), ljud och studio (40 min) samt info (30 min) och resurs (40 min). 20–22 undervisningsveckor på ett läsår.
 • Clinics, workshops, konserter, jamkvällar, studieresor.
 • Klassen utgörs av fyra ensembler med sex musiker i vardera grupp. Trummor, bas, gitarr, piano, sång och ett ytterligare instrument, som till exempel kan vara blås/slagverk. 

 

Clinics/Workshops/Studiebesök

2021–2022 
HSM-världsmusikprogrammet
Trio Samara
2020–2021 
Blue House Youth Festival, Konserthuset i Stockholm
2019–2020
Christer Sjöström
HSM-världsmusikprogrammet
Norrköping ungdomsjazzfestival
Blue House Youth Festival, Konserthuset i Stockholm
2017  
HSM (Högskolan för scen och musik, världsmusikerutbildningen) 
Elina Widnersson
Max Thornberg, föreläsning om genustänk och maktstrukturer

2016        
Lars Jansson
Martin Sturfält
Justina Larkin
Studiebesök på ÖMH    
2014
Shai Maestro trio
Erik Söderlind
Lars Jansson                      

 

Konserter

2017 
SE-Quartet 
Fröken Elvis    
Maria Schneider och Bohuslän Big Band 
Ellen Andersson Quartet
2016
Pelle Westlin trio
Lars Jansson trio
Jan Allan, m fl                                                    

2015
Fröken Elvis
Cory Henry
Lars Jansson

2014
ELG
Erik Söderlind
Fröken Elvis 

 

Studieresor  

2019 Berlin
2018 Berlin
2017 Köpenhamn
2016 Berlin
 

Gemensamma aktiviteter

På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi en gemensam schemaposition som heter "Folkbildning på schemat", en plattform där vi kan möta varandra kursöverskridande.
Ibland bryter vi den vanliga undervisningen och gör något gemensamt för alla kurser: temadagar, kulturinslag, utflykter, med mera.
På folkhögskolan tror vi också på demokrati. Som deltagare har du möjlighet att påverka dina studier, bland annat genom skolråd och miljöråd.

 

Intyg

Efter kursen får du ett intyg där det står att du gått kursen.

 

Lärare

 
Kurssamordnare, sång, sångensemble,
biinstrument piano, turnéprojekt, mentor, folkbildning
 
David Ehrlin
Saxofon, afroarrangering, blåsensemble,
turnéprojekt, jazzensemble
 
Gustaf Lagerwall
Teori, gehör, improvisation,
turnéprojekt
 
Claes Fall
Bas
 
Anders Persson 
Piano, jazzensemble, improvisation,
turnéprojekt
 

Johan Ramsay Löfcrantz
Puls, slagverk, trummor och turnéprojekt.

 

Förkunskaper

Du bör ha kunskaper motsvarande studier på gymnasieskolans musikestetiska program.

 

Viktiga datum 

Ansökan i Schoolsoft öppnar den 25 januari 2024 och görs här.
Mejla ditt antagningsprov till
antagning.musikkursen2024@asafolkhogskola.se.

Terminsstart är måndag 14 augusti 2024Obs! Kursen startar endast vid tillräckligt antal sökande.


Ansökan 

Musikkursens antagningsprov görs genom videoansökning och videointervju. Provet består av två delar:

 1. Uppspel. Du får visa dina musikaliska färdigheter genom att mejla oss två filmer på dig själv när du spelar en obligatorisk låt från vår låtlista och en valfri låt som du själv väljer. Vi vill att du blir kompad av någon: ett band, Ireal-appen, musikbakgrund på Spotify, Youtube, eller ackompanjerad genom annan lösning. Vi godtar ej videosök à capella/utan komp! Vi vill att du säger vad du heter innan du börjar sjunga eller spela. Filma i lokal med bra belysning, med god bild- och ljuskvalitet samt se till att hela du ryms i bild. Tänk på att en film av god kvalitet främjar ditt sök.
 2. Intervju och information om skolan och musikkursen via videosamtal, efter avtalad tid någon gång mellan 6 och 10 maj 2024 om du genomfört ett godkänt spelprov.

Så går spelprovet till:

Inled med att säga ditt namn. Spela/sjung den obligatoriska låten och en valfri låt i valfri tonart. Välj en låt som visar något annat än den obligatoriska låten. Om den obligatoriska spelas eller sjungs med swingkänsla/triolfeeling, önskar vi att den valfria låten spelas eller sjungs med rak underdelning. De tonarter våra noter nedan presenterar är bara förslag. Du är fri att välja en annan tonart du tycker passar dig.
Spela/sjung den obligatoriska låten med melodispel (gäller ej trummor), kompa låten (ej sång/blås) och improvisera över två chorus där det sista kan vara en variation av temat; alltså hela låten rakt igenom tre gånger.

Vi ser gärna att du spelar dessa två låtar med eget komp, trio eller kvartett. Om det ej går att få ihop ett komp kan du använda till exempel Ireal-appen, Spotify eller leta på nätet efter bakgrunder att spela till. Det är viktigt att du hittar ett komp med ett bra tempo och att du visar upp dina förmågor i både jazz och beat för att vi ska kunna göra en bra bedömning av dina färdigheter.

 

Bedömning

När vi bedömer spelprovet lyssnar vi efter musikaliska färdigheter och eget uttryck, samspel med bandet (om ett sådant finns), dynamik och till viss del tekniska färdigheter. Jurygruppen består av deltagare ur mixade instrumentgrupper och lärare från musikkursen.

 

Repertoar

Söklåtarna representerar en mycket liten del av repertoaren vi spelar. För att få en bredare inblick i vad vi spelar för typ av musikstilar, kan du till exempel titta på videoklippen som vi länkar till på hemsidan eller gå in på musikkursens Instagramkonto @musikkursenasa. Vi är en bred afrolinje som spelar mycket pop, soul, jazz, funk, fusion, rock, med mera.

 

Intervju

Vi genomför också en kortare videointervju med alla sökande som genomfört ett godkänt spelprov, där vi ställer några frågor och informerar kort om skolan och musikkursen. Videointervjun är obligatorisk för att vi ska godta din ansökan och sker genom ett videosamtal som vi bjuder in dig till. Vi avtalar en tid med dig någon av dagarna 6–10 maj 2024. Det är därför viktigt att dina kontaktuppgifter stämmer på Schoolsoft så att vi kan nå dig!
Mer information får du som söker i bekräftelsemejlet du får när vi mottagit din ansökan.


Obligatorisk söklåtlista

Klicka på länkarna nedan för åtkomst av zip-fil med noter!
Sång, piano, gitarr, trummor
Eb-instrument
Bb-instrument
Bas, trombon

 

Kurstider

Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december, lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.

Vi önskar att du till kursstarten tar med dig din egen utrustning, såsom eget instrument/trumset, förstärkare och pedalbord, etc.

 

Internat

Du kan bo på skolans internat när du går kursen. 

 

Kostnader

Undervisningen är kostnadsfri. För höstterminen betalar du en materialavgift på 1 500 kronor, varav 500 kronor betalas före kursstart. Vårterminens materialavgift är 1 000 kronor. Avgiften avser undervisnings- och förbrukningsmaterial. Turnéer och spelningar ska täckas av gage.
Om du inte bor på internatet betalar du en externatavgift på 1 300 kronor. Den täcker bland annat lån av dator och förmiddagsfika alla skoldagar.

 

CSN

Kursen är studiemedelsberättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information, se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren på tel 0157–695 32.

Leif Holm
Elbas

 

Gunnar Hjorth
Gitarr, ljud&studioteknik, inspelning/liveinspelning

 

Musikkurs