X
GO

 

Allmän kurs

Förutom viktiga kunskaper för livet kan du få behörighet för att studera vidare på till exempel högskola, universitet eller yrkesutbildning.
 

Vill du läsa Allmän kurs på distans? Klicka här och läs mer!

 

Syfte

På folkhögskolan arbetar vi på ett annat sätt än i den traditionella gymnasieskolan. Du studerar utifrån dina egna förutsättningar. Förutom att ge dig ämneskunskaper för fortsatta studier vill vi att studierna ska ge dig möjlighet att växa som människa.
 

Kursinnehåll

Du läser de gymnasiegemensamma ämnena svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap och naturkunskap. Svenska, engelska och matematik är uppdelad i olika nivåer beroende på dina förkunskaper.  Vi läser utifrån folkhögskolans arbetsformer som prioriterar samtal, diskussion och deltagarinflytande. Då vi inte använder oss av prov är det av högsta vikt att du är närvarande på lektionerna för att utvecklas, dela med dig av tankar och erfarenheter och för att dina lärare ska kunna hjälpa dig framåt i din utveckling. För hög frånvaro kan leda till avbrott i studierna.
 

Gemensamma aktiviteter

På folkhögskolan tror vi på gemenskap. Gemenskap skapas när människor möts och delar med sig av sig själva. Därför har vi ett gemensamt ämne som heter "Folkbildning" där alla som går på skolan kan mötas. Vi jobbar också med ­demokrati och du kan vara med och påverka dina studier genom bland annat skolråd och  "Eget val", där du väljer ämne utifrån dina intressen.
 

Intyg

Efter avslutad kurs får du ett kursintyg som visar att du har gått kursen. Har du läst på gymnasienivå har du möjlighet att få omdöme och behörighetsintyg med vilka du sedan kan söka vidare till bland annat högskola, universitet och yrkeshögskola.
 

Kurslängd

1–3 år om du är färdig med grundskolan.
 

Förkunskaper

Du bör ha klarat av det mesta av grundskolan.
 

Kontakt

För mer information kontakta:

 

Susanne Holmgren  tel: 0157–695 32. 

 
 

Kurstider

Höstterminen 2024: 14 augusti–17 december. Lov v 44.
Vårterminen 2025: 8 januari–10 juni. Lov v 8, v 16 samt 1–2 maj, 30 maj och 6 juni.
 

Ansökan

Ansökan till höstterminen öppnar den 25 januari 2024. Du ansöker i Schoolsoft via denna länk. Sista ansökningsdag är den 2 juni.
Har du problem med Schoolsoftansökan? Hör av dig till oss så hjälper vi dig! För att boka en tid kontakta Susanne Holmgren på tel: 0157-695 32 eller mail susanne.holmgren@asafolkhogskola.se.
Bifoga även personligt brev, personbevis och ditt senaste betyg (t.ex. grundskole-, gymnasiebetyg). Efter sista ansökningsdag kallar vi till intervju och presentation av skolan och kursen. 
Obs! Kursen startar endast vid tillräckligt antal sökande.

 

Internat

Du kan i mån av plats bo på skolans internat när du går kursen. Läs om internatet här.

Har du frågor om internatet, kontakta Jon Karlsson här.


Kostnader

Terminskostnaden för läromedel och visst material är 350 kronor. Du som inte bor på skolans internat får också betala en avgift på 1 300 kronor. I den avgiften ingår bland annat förmiddagsfika, lån av laptop, städning och kopiering.
 

CSN

Kursen är CSN-berättigad. Har du studerat tidigare med studiestöd kan det vara bra att undersöka hur många studieveckor du har kvar. För mer information se www.csn.se eller ring vår studievägledare Susanne Holmgren, 0157–695 32.