X
GO

Kursen stakade ut nya mål i livet

Tre röster om hur Allmän kurs förändrade allt

Åsa är folkhögskolan där vuxna växer. Det är kanske en nött slogan. Men det är också en sanning, upptäcker många som kommer till Sköldinge för att studera.
– Jag har aldrig gillat att gå i skola. Nu vill jag inte göra annat än plugga! säger Victoria Lind.

I juni 2022 stod hon med blommor i håret på scenen i Åsas gymnastiksal. Framför henne satt folkhögskolans alla kursdeltagare och medarbetare klädda för sommar och tårtkalas.
Det var skolavslutning. I Victorias hjärta satt en tagg av ”fruktansvärt vemod”, minns hon. Men också stolthet och tacksamhet, som hon till den dagen kokat ner i ett tacktal till skolan.
Det var stort att läsa upp det.
– När jag började på Åsa var jag blyg och tyst och hade inga bra erfarenheter av skola. Men här vågade jag vara mig själv, känna att jag är bra som jag är. Nu är jag inte tyst ens i fem minuter!

Victoria Lind.

 

Sådan kan den vara, växtkraften. Och måhända är den som allra starkast på Allmän kurs, riktad till dem som saknar gymnasiebehörighet.
Till skillnad mot andra långa och korta utbildningar, är Allmän kurs obligatorisk för de huvudmän som vill bedriva folkhögskoleverksamhet. Sättet att studera ser dock annorlunda ut mot gymnasiet och komvux, beroende bland annat på vad kursdeltagaren har med sig i form av gymnasiepoäng och arbetslivserfarenhet.
Victoria var en skoltrött avhoppare.
– Jag har aldrig gillat att gå i skolan; har aldrig gjort läxorna, inte pluggat till proven. Efter två år på gymnasiet fick jag nog.

Också Dennis Aldelöv slutade gymnasiet utan examen.
– Jag tog inte chansen – eller gav inte mig själv chansen – att få någon studieteknik. Det fanns så mycket annat som var mer intressant än skolan. När jag fick en lärlingsplats hos ett byggföretag hoppade jag av.
Länge arbetade han som snickare, blev vuxen, skaffade eget hem och sambo. Men känslan av att ha hittat rätt yrkesval infann sig inte.
– Jag ville göra något annat. Då hade jag haft tio års skoluppehåll och var redo för en personlig utveckling.
Dennis sambo pluggade då på folkhögskola och tipsade honom om Åsa. Allmän kurs öppnade dörren till hans ambition att studera vidare.
– På Åsa hittade jag tekniken och min egen takt för att studera. Jag insåg att jag inte var så dum som jag tidigare tänkt. Fick självförtroende. På folkhögskola flyttas fokus för hela kravbilden, tycker jag. Du måste anstränga dig på ett annat sätt för att utvecklas, för det finns ju till exempel inga prov.

Dennis Aldelöv.

 

Va? Inga prov?? Nej, undervisningsmodellen är en annan, fri från betygshets och jakt efter poäng. Det förvånade Felicia Jonsson när hon mjukstartade på skolans studiemotiverande kurs.
– Jag tänkte att läxor och prov – det är ju sånt jag är bra på! skrattar hon.
I likhet med Victoria var Felicia först tveksam till att börja plugga. Men hennes skäl såg annorlunda ut. Felicia avskräcktes inte av det praktiska skolarbetet. Hennes problem var att hon mådde dåligt efter en mental krasch i tonåren. Den psykiska ohälsan gjorde gymnasiestarten till en mardröm.
– Efter två dagar klarade jag bara att vara i klassen halva dagen. Det var för mycket ångest i mig och ljuden i klassrummet tog all min energi. I stället blev jag hemma.
Det var kuratorn på Felicias gymnasium som rekommenderade henne att prova folkhögskola.
– Det fick bära eller brista. Jag tog en dag i taget, minns Felicia som i början tillbringade mer tid i korridoren än i klassrummet.
Under tiden på Allmän kurs vände det. Hon beskriver det som magiskt.
– Jag gick från att vara ett stort ångestmoln till att våga visa runt och presentera skolan för besökande politiker. Det låter klyschigt, jag vet, men att gå på Åsa är det bästa jag gjort i livet. Det har gett mig möjligheten att utvecklas som individ i en stark gemenskap där alla får ta plats, säger hon.

Felicia Jonsson.

 

Dennis har liknande tankar:
– Skillnaden mot det vanliga gymnasiet var jättestor, inte minst den generella mognadsnivån i klassen. Alla var på olika nivåer, men kunde mötas ändå och delta i diskussionerna. Det blev ett bra kunskapsutbyte. Folkhögskola är en bra läroform. Jag gillar den.
Victoria drämmer till med ett ännu flödigare superlativ:
– Jag älskar Åsa! Lärarna är bra på sina ämnen, är måna om att prata med en och lyssna på vad man behöver för att bli bättre. Man blir respekterad och får vara med och bestämma över sina egna studier. Sedan hade vi en trevlig klassammanhållning, lite som en familj.

Dennis Aldelöv kom till Åsa med målet att läsa vidare. Nu är han inne på sitt fjärde högskoleår. Snickaren är snart färdigutbildad lärare.
– Under min tid på Åsa gick jag omkring och undrade vad jag ville göra. Jag insåg hur kul det är att möta folk, så det föll sig naturligt att vilja jobba med människor.
Efter Åsa provade Felicia Jonsson att plugga på universitet. Det var inte för henne.
– I stället har jag jobbat på låg- och mellanstadiet, nu som elevassistent. Det är kul, men kanske inget jag vill göra resten av livet. Något av det viktigaste jag lärde mig på Åsa var att så länge man kommunicerar vad man behöver i livet så finns det mycket hjälp att få.
Victoria Lind har lagt skoltröttheten bakom sig. När hon höll sitt avslutningstal hade hon redan nästa steg klart för sig: att utbilda sig till tandsköterska.
– Jag har lärt mig mycket på Åsa, men min personliga utveckling är det allra bästa. Det är nog den som gjort det så kul att plugga. Nu vill jag inte göra nåt annat!


Så här säger några andra deltagare om Allmän kurs, i en enkät gjord vårterminen 2022:

”Man lär sig mycket, utvecklas väldigt mycket som person. Du lär dig utveckla disciplin och studietekniker bland många saker bortsett från själva ämnena du lär dig.”

”Det är en ny chans att leva ett fullplanerat liv och hitta mig själv och förstå mig själv bättre. Allt om Åsa är bäst och mycket positiv för mitt liv.” 

”Jag tycker att det passar alla typer av människor att gå på Åsa. Jag är säker på att det kommer bli enkelt att hitta sin plats i Åsa oavsett vem man är.”

”Åsa är en skola där folk med andra behov kan gå och få den hjälpen man behöver. Från adhd till att vara nyanländ så kommer lärarna här göra allt för att hjälpa till.

Med mycket fokus på diskussion kan kamratskap blomma fram väldigt snabbt och du kan få andra synvinklar och rusta upp dina egna synvinklar också.”

”Det går varken för fort eller för sakta och man kan nästan plugga i sin takt. (bara man inte hamnar efter för mycket).”

”Åsa folkhögskola och dess sätt att lära ut passade mig perfekt och i dag älskar jag att gå i skolan. Det är en sån härlig gemenskap här, bra lärare, roliga lektioner, härliga deltagare och en rolig plats att vara på.”

Print
Publicerad: nov 14, 2022,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka