X
GO

Glädjefyllt avslut på Åsa-året

Fin final med utblick mot sommaren

”Den blomstertid nu kommer” och sedan … slut? Knappast. De deltagare som i fredags lämnade Åsa för gott efter skolavslutningen lär bära med sig skolan för resten av livet. Och de andra, de ses igen i höst.

Så var dagen kommen för folkhögskolan i Sköldinge att sätta punkt för läsåret och önska alla kursdeltagare och personal en riktigt skön sommar. Skolavslutning – en dag lika speciell för vuxna som för barn.

Det är blombuketter och finaste kläderna. Ballonger och björklöv. Allsång, musik och en himla massa glädje.

Förstås också uppbrott och avskedstårar. Kanske en pirrande olustkänsla inför insikten att tid rinner mellan fingrarna och att något okänt alltid väntar bakom knuten. Framtiden.

I fredags kokades allt detta ner till en timmes traditionell avslutning i folkhögskolans sommarsmyckade danssal. Mot en fond av ett avdammat skolstandar av 30-talssnitt stod skolans alla kurser på tur för varsin sommarhälsning.

Allmän kurs höjde avslutningsstämningen med ett ballongregn över danssalen.

 

Några av skolans kursdeltagare hade under veckan redan lämnat internatet och tagit farväl. Några andra hade valt att fira sina barns skolavslutningar i stället för sin egen. Trots det var varje stol i salen fylld när första ackordet till ”Idas sommarvisa” slogs an.

Sista strofens ”bena blir fulla av spring” var en snygg passning till danskurserna. Men i år blev det ingen uppvisning av streetdansarna, vars lärare Alexander Dam fick nöja sig med att huka för applåderna och tacka för året som gått.

Biträdande rektor Lena Rosén Schlaugs sommarhälsning följdes av hälsningar från respektive kurs. Den enda utan deltagarrepresentation var Vårdbiträdeskursen, vars dussinet studenter befann sig på barnens avslutningar i Katrineholm, Flen eller Vingåker.

Biträdande rektor Lena Rosén Schlaug tackade skolans alla kurser, de långa såväl som de korta, de på plats och de på distans.

 

För denna Åsas tredje kull med vårdbiträden är den närmaste framtiden inte alls okänd. Nästan undantagslöst går de vidare från den ettåriga utbildningen till jobb inom äldreomsorgen.

– Jag är så stolt över kursen och ni som har gått den. Ni har verkligen jobbat stenhårt, berömde Lena Schlaug när hon träffade klassen dagen före avslutningen.

Åsas lärare och personal överöstes med ryggdunkningar och varma hälsningar.

– Ni har varit mina vägledare och stödjande krafter. Jag kommer att ta med mig det ni lärt mig för lång tid framöver, sa Isak Eriksson i Allmän kurs fjärrs digitala sommarhälsning.

Särskilt uppmärksammades Mikael Rydholm, mångårig lärare på Allmän kurs – svenska som andraspråk. Efter cirka 20 år på Åsa går han nu i pension. Hans framtid blir allt annat än sysslolös. Som den trädgårds- och kulturfantast han är, ska han ägna sin tid åt att ”nörda ner sig” med likasinnade.

Musikläraren David Ehrlin delade ut ett stipendium till musikdeltagaren Elias Ekelöw. Elias premierades dels för att alltid sätta laget före jaget, dels för sin remarkabla utveckling som saxofonist.


När alla kramar var utdelade vankades gemensam lunch i skolans matsal. Säkert blir det en tårtbit eller två innan också skolans pedagoger går på sommarledighet till nästa veckoslut. I väntan på att de är tillbaka i augusti passar vi på att hälsa alla sommarkursdeltagare och andra besökare varmt välkomna till Åsa folkhögskola under juni, juli och augusti.

Skolan må ha haft sin avslutning. Men folkbildningen tar inte semester.

Det var många klasskompisar och lärare som skulle förevigas på foto innan läsåret var över och kursdeltagare och personal skiljdes åt – i många fall kanske för gott.

Läraren Stefan Ilic gräddade smarrigt söta crepes åt alla som ville ha när Allmän kurs grund och Vårdbiträdeskursen tjuvstartade avslutningskalaset med gemensam klassrumspicknick.

Sista selfien med Mikael Rydholm, som nu går i pension efter cirka 20 år som lärare på Åsa. Mahasen Karadrik håller i mobilkameran, Fatin Al Khirat flankerar.

Streetdansutbildningens två kurser tar farväl till Åsa – för den här gången. Ungefär en tredjedel av dem är tillbaka i höst för fortsatta studier.

Print
Publicerad: jun 8, 2023,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka