X
GO

De laddar för musik non-stop

Välkommen till Åsafestivalen i helgen!

Ett, två, tre fyr … Nu återstår bara dagar till årets fetaste pop-, rock- och jazzupplevelse på Åsa. I helgen 3–4 juni är det nämligen sista giget för Musikkursens nuvarande sammansättning: Åsafestivalen!

Några av de taggade festivalarrangörerna i Musikkursen. Embla, Klara, Vidar och Arvid ser fram emot helgens musikfest.

 

Efter lunch på lördag lär Åsa med omgivningar vibrera av sång, musik och dans. Då tar det första av årets festivalband – i fjol spelade 40 konstellationer – plats på utomhusscenen för att kicka igång musikerkursens traditionella festival.

Som vanligt fixar deltagarna allt det praktiska själva. De är uppdelade i grupper med ansvar med allt från program till roddandet med scen, mat och dryck, marknadsföring och att fixa söndagens efterfest som är öppen för alla.

I flera avseenden är Åsafestivalen Musikkursens motsvarighet till dansarnas Back to the Woods. I hopp om att locka fler festivalbesökare än i fjol, har festivalen helt förlagts till helgen.

– Vi insåg i fjol att det är svårare för folk att ta sig tiden att komma till Åsa på en fredag. I år kör vi därför lördag och söndag i stället, säger kursdeltagaren Embla Modig.

Festivalen är ett ypperligt tillfälle för släkt, vänner, skolkamrater och personal att glädjas åt en livefestival fullmatad med musikunderhållning. Självklart är också allmänheten välkommen.
– Visst vill vi gärna locka hit lite folk från Sköldinge också, säger Vidar Holst.
– Och eftersom vi har fri tillgång till mixerbord, PA, kablar, el och instrument blir det gratis både för oss och publiken, säger Arvid Almqvist.

Körschemat lär bli späckat, med plats för kursens tre turnéprojekt, flera jazzensembler och sådana akter som har skapats enkom för de två festivaldagarna.
– Det är ju lite av ett slutprojekt för oss och en chans att visa upp allt vi gjort på Åsa, säger Vidar.
– Det ska bli härligt att lyssna på alla vännerna en sista gång. Det blir som en re-cap av hela vår tid på Åsa, instämmer Embla.
– Plus att det är något speciellt att vi bygger festivalen tillsammans, inskjuter Klara.

Embla och Vidar har gått två år på Åsa. Tillsammans med de andra tvåorna lämnar de nu Sköldinge för andra äventyr: vissa till fortsatta musikstudier, andra till jobb.
– Det har varit askul, sammanfattar Vidar.
– Två år går fort. Jag känner att jag har blivit väldigt fäst vid mitt instrument och att jag har vuxit här på Åsa, precis som skolans motto säger, funderar Embla.
– Ja, två centimeter till, ler Vidar.

Arvid och Klara Jansson är ettor och återvänder till skolan i höst.
– Det är kul som fan, väldigt utvecklande både som människa och som musiker, säger Arvid om utbildningen.

Ettorna kan följaktligen se fram emot ännu en festival. Men närmast hägrar 2023 års upplaga.

Print
Publicerad: maj 30, 2023,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka