X
GO

Bredd och bra vibe lockade till Åsa

Öppet hus-dagar på populära Musikkursen

Öppet hus på Åsas Musikkurs. Då klev Hugo från Åre och Hannes från Stockholm rakt in i ett ensemblerep och blev sittande med varsitt leende på läpparna.
– Åsa verkar ha en bra vibe.

Pianisterna Hugo Brodling Swanberg och Hannes Löfström gillade vad de fick se och höra när de kom till Musikkursens Öppet hus.

 

Under torsdagen och fredagen visar Åsa folkhögskolas Musikkurs upp sig för dem som sökt en plats till höstens kursstart. Under Öppet hus kan de utforska skolan, träffa och jamma med nuvarande deltagare och ställa frågor om allt som rör musikutbildningen och folkhögskolelivet i Sköldinge.

Inför de två dagarna hade sju sökande anmält sin ankomst.
– Sedan vet man aldrig om det kommer fler än så, sa läraren och kursesamordnaren Annelie Strindberg.
Oavsett har hon och skolan all anledning att se nästa läsår an med tillförsikt. Ansökningsläget för Musikkursen ser positivt ut.

Två av namnen på ansökningslistan är Hugo Brodling Swanberg och Hannes Löfström. De var först på plats till Öppet hus på torsdagen. Vägledda av jazzsoundet och ljuden från repetitionslokalerna, klev de rakt in i ett av musikrummen. Där blev de sittande med varsitt leende på läpparna medan Pontus Andersson, Alma Carlsson, Melvin Coffell, Vidar Holst och Johanna Nystad Skoglund repade.
Efter ett litet försiktigt ”hej” och en presentationsrunda började gästerna ställa frågor kring upplägget för ensemblespel och individuell undervisning på kursen.

Både Hannes Löfström och Hugo Brodling Swanberg är pianister. Men de upptäckte Åsas musikutbildning på olika sätt.
Hannes från Stockholm gjorde det på sajten folkhögskola.nu.
– Det verkar vara en bra skola med en bred utbildning. Dessutom ligger den hyfsat nära Stockholm. Men det som gjorde att jag sökte var att Åsa erbjuder sång som bi-instrument. Det är det inte många skolor som gör.

Hugo från Åre fick nys om utbildningen av en före detta Åsa-elev som han träffade hemma i Åre. Kursen och skolan beskrevs som något ”helt enormt”, vilket peppade Hugo att surfa in på skolans hemsida och kolla några av kursens musikvideor.
– Åsa verkar ha en bra vibe, och att musik och dans hänger ihop här är något jag verkligen gillar.

För Hannes del är Åsa förstahandsvalet inför hösten. Han har ingen erfarenhet av folkhögskola som skolform. Hugo, som går på Birka folkhögskola utanför Östersund, talar varmt om den:

– Det som är så bra är att du är där för ditt eget intresses skull, för att lära dig, och inte för att jaga höga betyg. Det skapar en bra och ärlig miljö där alla omkring dig är engagerade i det de brinner för. Jag gillar jazz och det är inte alltid lätt att hitta likasinnade. Men börja på en sådan här kurs på folkhögskola och du har helt plötsligt 25 nya kompisar som gillar samma sak som du själv.

Print
Publicerad: apr 20, 2023,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka