X
GO

150 år fyllda – nu växer Åsa vidare

150 år fyllda – nu växer Åsa vidare

Nutid mötte dåtid på välbesökt och festligt jubileum

Förberedelserna var långa, många och emellanåt krångliga. Men när Åsas stora dag äntligen infann sig, kokade alltsammans ner till det väsentliga: nu var det dags för fest!

Och vilken fest det blev, Åsas 150-årsjubileum lördagen den 22 oktober. Trots grå skyar och ett kallt duggregn över Sköldinge, strömmade stora skaror av gratulanter till skolan. Entrén och korridorerna blev snabbt gemytligt trånga. 

Ett jubileum är förstås inte ett jubileum utan en ceremoniell invigning. Musikläraren David Ehrlin och några av hans deltagare satte tonen med en pampig fanfar, varpå Region Sörmlands regiondirektör Jan Grönlund grep mikrofonen.

Å huvudmannens vägnar uttryckte han både glädje och stolthet över det arbete folkhögskolan bedriver. Särskilt framhöll han bildningens, utbildningens och folkbildningens betydelse för ett fortsatt öppet och civiliserat samhälle.
– Det är något vi ska slå vakt om, sa han och uttryckte övertygad att Åsa har många framgångsrika år framför sig.


Regiondirektör Grönlund uttryckte stolthet över Åsa i sitt invigningstal

Självklart fick 150-åringen en fanfar! Här David Ehrlin, lärare på musikkursen, och några av hans deltagare.

Tillsammans med rektor Daniel – och lite assistens av vaktmästare Håkan Brunosson – planterade Grönlund så ett äppelträd i skolans trädgård. Åkeröträdet ska stå som symbol för skolan som får vuxna männsikor att växa både som individer och i grupp.

Med trädet satt i jord började det stora antalet besökare myllra runt i skolan. Många började dagen med att fika och njuta av hembakt bröd i matsalen. Andra kastade sig över det dignande smörgåsbord av aktiviteter som planerats för dagen. Där fanns något för alla – för såväl gamla och nya medarbetare och deltagare, som för de besökare av alla åldrar som lockats till jubileet av ren nyfikenhet.

Sofia Vusir Janssons workshop i konsten att skapa pappersblommor var fullbokad. Hos snidesproffset Anja Sundberg gick täljknivarna varma. Och i skolans källarateljéer var trycket hårt; många flockades fascinerat runt läraren Hubert Hansons kemiexperiment, eller ville vara med och i lera skapa sitt drömsamhälle i Charlotte Kvarnhems keramikverkstad.

– Jag drömmer om ett samhälle byggt av kärlek, sa krigsflyktingen Diana från Ukraina och visade upp det hus hon skapat med en fågel och ett äppelträd i trädgården.


Ukrainaflyktingarna Diana, Nataliia och Darii deltog i keramikworkshopen.


Patrick Taunu ledde prova på-kursen i Brasilianskt slagverk, vilken var poppis inte minst bland de yngsta slagverkarna.


Anja Sundberg (röd tröja) höll i en av dagens förbokade workshops: Tälj en sked.

Sofia Vusir Janssons workshop Skapa pappersblommor var fullsatt och full av kreativitet.
 

Tidigare Åsa-medarbetaren Anne-Marie Karlsson drog en intresserad publik till sin föreläsning om Kvinnorna på Åsa. Mer Åsa-historia blev det när läraren Morgan Hammarlund och skolans kommunikatör Henrik Wising berättade om skapandet av jubileumsboken ”Åsa 150 år”.

I Danshuset höll Musik- och Danskurserna jubileumsgrytan kokande med flera konserter och dansshower under dagen.


Danskursen gav flera föreställningar, här av deltagare i Five Styles-kursen.
 

Utanför skolans huvudentré fick läraren Stefan Ilic slita hårt, stundom med hjälp av kollegan Anita Eriksson. Stefans nygräddade crepes var otvivelaktigt en av dagens hits. Inte förrän mörkret sänkt sig över Åsa kunde han stänga av stekplattan och ta itu med disken.


Stefan Ilics nygräddade crepes var omåttligt – omättligt? – populära.
 

Då hade jubileets särskilt inbjudna gäster samlats för gemensam festmiddag i matsalen. Bland gästerna fanns många tidigare medarbetare som inte träffats eller besökt skolan på många år. En av dem var pensionerade matteläraren Parrviz Asghari:

– Det här är ett utmärkt tillfälle att återvända och passa på att träffa alla skickliga pedagoger och underbara människor.

Precis som det var tänkt slöts den händelserika 150-årsdagen i en cirkel av många kära återseenden, gemensamma minnen och – förstås – hurrarop komna direkt från hjärtat.


Vid kvällens mingel för de särskilt inbjudna gästerna var de glada återseendena många.

Print
Publicerad: okt 23, 2022,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka