X
GO

Tillbaka till vändpunkten

På Åsa fick Clara studielusten åter

Så fort livsresan tillåter, mellanlandar Clara Gustavsson på sin favoritdestination: Åsa. Efter en turbulent gymnasietid var det här hon fick bränslet att lyfta mot universitetsstudier utomlands. ”Utan Åsa hade jag inte varit där jag är i dag.”

Clara Gustavsson missar aldrig en chans till återbesök på skolan där allt vände.

Det är en klar vinterdag och snön knarrar under sulorna. En isande vind biter i kinderna. Det stoppar inte Clara Gustavsson från att lämna stugvärmen och ge sig ut till folkhögskolan i Sköldinge.

Hon brukar göra det när hon är studieledig och hälsar på i föräldrahemmet i Katrineholm. Då passar hon på att besöka sina gamla lärare på Åsa och andas in skolans atmosfär. Varför?

– Att gå på Åsa är det bästa jag gjort.

Clara studerade på en av Åsas allmänna kurser. I dagsläget finns tre sådana med olika inriktningar och arbetssätt. Du kan läsa mer om dem och ansöka till dem här senast den 21 april:

 

Allmän kurs

Allmän kurs fjärr

Allmän kurs – svenska som andraspråk

 

Claras tonår var kämpiga och en kamp mot psykisk ohälsa. Hon lyckades ta sig igenom högstadiet, men på gymnasiet i Norrköping kraschade studierna.

– Jag mådde för dåligt och fick inte stödet jag behövde. Att pendla tog också på krafterna. De dagar jag var på plats klarade jag inte att gå på lektionerna.

Till slut kom hon till en punkt då hon antingen var tvungen att gå om ett år eller slutföra studierna på annat sätt. Clara besökte Åsa för att se om folkhögskolans studieform kunde vara något för henne.

– Jag minns att jag pratade med Sussie (Holmberg, skolans studie- och yrkesvägledare) och fick träffa folk som gick på skolan. Jag fick direkt en bild av en skola som ser till individens behov mer än det vanliga gymnasiet. 

Det visade sig stämma på ett sätt som Clara beskriver som ”överväldigande”. Men det tog ett tag för henne att komma in i studierna på Allmän kurs.

– Jag mådde fortfarande dåligt, men fick plötsligt hjälp och stöd till att vara med på lektionerna. För första gången på länge började det gå bra i skolan! På Åsa vill de verkligen att man ska lyckas även om man har det svårt.

Tiden på folkhögskolan blev en vändpunkt. Plötsligt var det berikande att plugga igen. En avgörande förklaring, tror hon, var att hon för första gången på länge kände sig sedd och lyssnad på.

– Åsa var så annorlunda mot skolsystemet jag var van vid. Gemenskapen var fantastisk och det var kul att känna sig delaktig. När jag började på Åsa var jag yngst här. Jag kände mig välkomnad, fick vänner i alla åldrar. Att få chansen att utvecklas som individ betydde oerhört mycket.

Clara minns hur hon med ökat självförtroende agerade Åsa-ambassadör i mötet med en tjej som funderade på att söka till skolan.

– Jag kände så väl igen mig i henne, hon var på precis samma ställe som jag varit ett år tidigare. Det var så roligt att kunna berätta hur det gått för mig och hur det var att gå på skolan. Utan Åsa hade jag inte varit där jag är i dag.

Och var är då Clara, när hon inte hälsar på i Sköldinge? Jo, på universitet i skotska Aberdeen. Där går hon en fyraårig utbildning med sikte på en masterexamen i kriminologi och sociologi.

– När det gick så bra på Åsa tänkte jag prova att flytta utomlands för att studera vidare. Jag hade en lista på intressanta kurser och universitet som jag betade ner.

Efter Åsa flyttade hon direkt till Aberdeen 2021. Hon trivs bra på utbildningen, som öppnar möjligheter till jobb som civil brottsutredare hos polisen, eller med brottsförebyggande- eller säkerhetsfrågor inom försvaret eller privata sektorn.

– Jag har alltid tyckt att kriminologi är intressant. Som barn brukade jag läsa krimartiklarna i tidningen, tyckte det var spännande att se hur människor fungerar och agerar och hur brott löses.

Till sommaren 2025 är hon färdig med utbildningen och planerar att flytta hem.

– Då kan jag kanske hälsa på på Åsa varje dag! ler Clara Gustavsson.

Print
Publicerad: mar 28, 2024,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka