X
GO

Rik skolhistoria i Åsa-boken

Från dåtid till nutid för dig som brinner för folkbildning

I drygt 150 år har Åsa utbildat tiotusentals människor och fått dem att växa. I ”Åsa 150 år” kan du ta del av folkhögskolans rika historia. Boken är ett omistligt dokument – och den perfekta ge bort-gåvan! – för alla som brinner för folkbildnings- och lokalhistoria.

Den karaktäristiska bilden av Åsa. Huset Apeln från 1890-talet är folkhögskolans äldsta byggnad. Den används i dag för undervisning av skolans allmänna kurser, massageterapeutkursen samt vid konferenser och större samlingar.

 

Det är högsommar 1871, tre år efter att Sveriges första folkhögskolor grundats. På ett allmänt folkmöte i Katrineholm väcks en angelägen fråga: att starta en skola efter liknande bildningsmodell även i Södermanland.

Året därpå går eldsjälarna bakom idén från ord till handling. I lånade, dragiga lokaler i Bie badlasarett ger Södermanlands folkhögskola sin första kurs. 20 år senare flyttar skolan till Sköldinge och byter namn till Åsa folkhögskola.

När skolan hösten 2022 firade sina 150 spännande folkbildningsår, gjordes det både med en återblick på flydda tider och med fast förankring i den nutid som formar Åsas framtid.

I mitten av 1920-talet utsågs Algot Ahlstedt, här till vänster tillsammans med en av skolans klasser, till rektor. Det var under hans tid som landstinget, numera Region Sörmland, övertog huvudmannaskapet för Åsa.

 

Till jubileet skapade vi boken ”Åsa 150 år”. På 76 sidor berättas skolans hela historia genom med- och motgångar; från den första tidens folkbildning av bondsöner, via kvinnornas och arbetarnas intåg till den prägel som nya utbildningar och kulturuttryck sätter på skolan i modern tid.

Åsa folkhögskolas jubileumsbok är rikt illustrerad med cirka 200 bilder från då och nu, och tecknar en färgsprakande bild av skolans långa historia. Den har skapats med samma entusiasm som genomsyrar livet på skolan i dag.


Här hittar du boken

Du beställer ”Åsa 150 år” via denna länk och får den hemskickad. Den kostar då 299 kronor, inklusive porto och emballage.

Boken säljs också i skolans reception i Sköldinge för 240 kronor. Betalning sker då med kort.

 

Om författarna:

Morgan Hammarlund har arbetat som lärare i 25 år och undervisar i historia, religion och samhällskunskap. Han har tidigare jobbat på skolor i Katrineholms kommun och på Åsa folkhögskola sedan 2016. Morgan har ett stort intresse för lokalhistoria och släktforskning, vilket kommit till god användning i arbetet med Åsas jubileumsskrift.

Henrik Wising har arbetat som skrivande journalist i nästan 30 år, huvudsakligen på lokaltidningen Katrineholms-Kuriren.
Han har medverkat som skribent i antologier och biografier, producerat en egen musiktidskrift samt är utbildad i litterär gestaltning. Henrik arbetar som kommunikatör på Åsa folkhögskola.

Morgan Hammarlund och Henrik Wising.

Print
Publicerad: sep 1, 2023,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka