X
GO

Nysatsning på ”bibblan” andas lust och bildning

Biblioteksdöden i Region Sörmland skänker extra liv åt den pågående upprustningen av Åsas skolbibliotek. ”Det ska andas bildning på den här platsen.”

Linus Larsson vid en bokhylla i biblioteket.

Före upprustningen av ”bibblan” låg böckernas snittålder på 50 år, uppskattar Linus. Nu har mycket gammalt ersatts med nytt.

 

Det säger Linus Larsson, på arbetstid lärare i Allmän kurs och på fritiden bokmal och författare. Han är också primus motor i Åsa folkhögskolas biblioteksgrupp, som med assistans av kollegan Morgan Hammarlund också består av rektor Daniel Berton och läraren Stefan Ilic.

Vi träffar Linus i biblioteket, där han under våren ägnar raster och all strötid åt det digra arbetet att gallra, sortera och katalogisera. Under terminen har här hänt mycket i fråga om möblering och skyltning. Framför allt är det uppenbart att biblioteket har vuxit.

– Vi har fått en föryngring och modernisering av vårt bokbestånd. Det är kul och gör att biblioteket också ser mer attraktivt ut, säger Linus Larsson.

Förnyelsen har möjliggjorts av att Region Sörmland, som en del av sina omfattande besparingar, lagt ner biblioteken på sjukhusen i Katrineholm, Nyköping och Eskilstuna. I stället för att låta bibliotekens bokskatter bli lågornas rov, har Åsa räddat ett par tusen spännande titlar och flyttat dem till skolan.

I takt med upprustningen har biblioteket fått en unik deckaravdelning, en hylla för lättlästa böcker, en annan för poesi, ytterligare en för engelskspråkig litteratur. Linus Larsson har också flyttat hyllor belamrade med facklitteratur och blandade nyheter till andra delar av skolan.

– Jag vill ha böcker överallt! Det ska andas bildning på den här platsen. I takt med att andra institutioner lägger ner sina bibliotek, går vi i motsatt riktning – för bildningens och demokratins skull, säger Linus Larsson entusiastiskt.

Tre fot för en bildad tillvaro – böckerna som enligt Linus är ett måste.

 

Därför finns det också två speciella hyllor i nya ”bibblan”. Den ena heter Tre fot för en bildad tillvaro och är inspirerad av amerikanska Harvarduniversitetets Five-Foot Shelf of Books, som samlar klassisk och historiskt oumbärlig världslitteratur.

– Läser man de här böckerna så har man koll på världen, försäkrar skolbibliotekarie Larsson.

Den andra specialhyllan har rektor Daniel Berton ett särskilt ansvar för. På den hittas Böcker förbjudna i världen, litteratur som av olika anledningar är eller har varit bannlyst av regimer och religiösa eller politiska makthavare.

I hyllan finns exempelvis ”Satansverserna”, den Korankritiska boken som ledde till att författaren Salman Rushdie nyligen knivhöggs av en islamist – 35 år efter att boken skrevs. Ett annat exempel är Ernest Hemingways pacifistiska ”Farväl till vapnen”, som inte föll i god jord hos de tyska nazisterna och brändes i 30-talets bokbål.

Hyllan är viktig av flera skäl, påpekar Linus Larsson.

– Det är en utmaning att få människor att läsa. Det är också därför vi har Förbjudna böcker. Säger man ”det här får ni inte läsa”, blir det plötsligt intressant.

Den alfabetiska indelningen av den blandade skönlitteraturen har nu kommit till bokstaven N. Linus Larsson hoppas att biblioteket ska stå klart för invigningsfest i höst. I väntan på det uppmanar han alla lässugna att botanisera i hyllorna, låna och läsa. Något formellt utlåningssystem finns inte, men luckorna i hyllorna visar att tillgången till ett skolbibliotek är uppskattad.

– Särskilt i hyllan med blandade böcker vid skolans reception vet jag att det har försvunnit böcker, vilket glädjer mig. Det är ju det som är meningen!

Linus Larsson kikar fram bakom böcker i hylla.

Print
Publicerad: maj 13, 2024,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka