X
GO

Hårt tryck vid politiskt smörgåsbord

Hårt tryck vid politiskt smörgåsbord

Laddning i luften när partier besökte Åsa

De kom med pins, karameller och löften inför valet. I utbyte fick politikerna som på onsdagen besökte Åsa både ris och ros – och något att ta tillbaka till regeringen.

Vimlet var kompakt och trycket stundtals hårt när skolans Å-sal packades med kursdeltagare och gästande partiföreträdare. Politikerna – främst från Katrineholm och Flen – var inbjudna som en del av Sagas projekt Demokrati inför valet 2022.

Nyfikenhet, debattlusta och ett sug efter valinformation fick hela skolan att strömma till det politiska smörgåsbordet. I Sverigedemokraternas hörn osade det kokta valfläsket som stekt.

På dagen för besöket gick nämligen SD:s toppnamn till regionfullmäktige, Anton Berglund, ut i media med åsikten att Region Sörmland bör göra sig av med Åsa folkhögskola. Många kursdeltagare var upprörda.

– Vad menar ni med det? undrade Robin Sabazade på Danskursen.

– Vi vill att skolan avyttras och säljs till kommunen. Och så vill vi att den hellre sysslar med yrkesutbildningar som ger jobb efter skoltiden, svarade Mica Vemic, SD i Katrineholm.

Motivet, fortsatte Vemic, är regionens behov av stärkta resurser i vården.

– Kulturen får kommunen sköta. Och den ska ha lokalt fokus, sa Vemic.

– Hur skulle det gagna kulturen som utövas på vår skola, dansen och musiken? Den är inte ”lokal”, invände Robin.

– Problemet är att vi har alldeles för långa vårdköer, upprepade Vemic.

För Ebba Svedberg på Allmän kurs framstod SD inte längre som ett valbart alternativ.

– Att avyttra Åsa, det är ju samma sak som att lägga ner!, utbröt hon upprört.

Undantaget de hätska reaktionerna på SD:s Åsa-utspel, var stämningen ivrig, vetgirig och nyfiken. Vid Moderaternas bord fick Ann-Sofie Lifvenhage, regionpolitiker från Gnesta, många frågor kring arbetsmarknad och näringsliv. Det gladde det blå gänget.

– Vi tycker till exempel att det bör ingå Ung företagsamhets-utbildning redan i grundskolan. Visst är det bra att lära sig steka falukorv i hemkunskapen. Men det är viktigt att lära sig också sådant som kan påverka ens arbetssituation senare i livet. Alla program på gymnasiet borde ha UF-undervisning, sas Lifvenhage.

Bland miljöpartister och liberaler, centerpartister och vänsterpolitiker minglade Hodan Jaba Ibrahmim från Allmän kurs omkring med näven full av valbroschyrer. Den 11 september ska hon för första gången rösta till riksdag, kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Det har varit lätt att komma fram till hur hon ska rösta, tyckte hon.

– Jag var tidigt ute och vet vad jag håller med om i politiken och inte.

Hodan har forskat i partiernas politik både hemma och på lektionstid på Åsa.

– Lärarna har varit till stor hjälp. Förut skulle jag kanske ha röstat bara utifrån en sakfråga. Nu tänker jag inte så mycket på vad som skulle vara bra just för mig. Jag ska rösta på partiet jag tror är bäst för hela samhället. Det ska vara för alla, demokratiskt och rätt.

Sörmlands största parti Socialdemokraterna hade tagit med sig en riktig tungviktare till Åsa. Plötsligt stod ett statsråd i Å-salen: näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det här är det roligaste jag varit med om på länge. Vilket jättebra initiativ! tyckte han och kastade sig in i diskussion med kursdeltagarna.

En av dem uppmärksammade ministern på problemet med lång väntetid på ett personnummer.

– Utan det kan man inte jobba. Jag visste inte att det kan ta så lång tid; den här killen Mohammed har varit i Sverige i drygt sex år och har fortfarande inget personnummer. Han vill ju kunna jobba och vara en förebild för sina barn. Det här ska jag ta med mig till regeringen, lovade Thorwaldsson.

Ministern prisade Åsas arbete för att få människor att växa och bli delaktiga i samhället. Det gjorde också Marie-Louise Karlsson, vård- och omsorgspolitiker (S) i Katrineholm.

Hon läste in gymnasiet på Åsa i mitten av 90-talet.

– Jag kom hit som tyst, blyg och vågade ingenting. Under tiden på skolan växte min självkänsla och jag fann trygghet i mig själv. Det var den bästa tiden i mitt liv. Utan den hade jag inte varit politiker i dag. Den som vill lägga ner folkhögskolan vet inte vad den pratar om.

Print
Publicerad: sep 1, 2022,
Kategorier: Aktuellt,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka