X
GO

OBS! INGA PLATSER KVAR!

OBS! INGA PLATSER KVAR!

Välkommen att prova olika sätt att uppnå närvaro och välbefinnande! Förutom yoga ges en introduktion i buddhistisk meditation. I kursen ingår även en föreläsning och samtal kring forskningen om lycka.

 

Kursens innehåll:
Kom som du är och ta dig tid och utrymme att känna in hur du mår och vad du behöver.
Kursen innehåller teori, samtal och praktik. Det ges också utrymme för egen praktik, utflykter eller att göra absolut ingenting.

Yoga:
Vi övar oss utan krav och förväntningar på att lyssna till kroppens behov. Att vara närvarande och fokuserade i mer utmanande stunder och i stunder av vila. Vi övar på acceptans och tillit.
Under kursen utforskar vi yogans olika delar genom rörelse. Vi samtalar om hur vi förhåller oss till oss själva och andra (yamas och niyamas), och tränar medveten närvaro.
Vi utövar fysiska kroppspositioner med olika inriktning och syfte: både fysiska klasser med inriktning på styrka, balans och smidighet, och lugna klasser med fokus på att hitta närvaron i kroppen och skapa mer utrymme.
Vi praktiserar avspänning och avslappning. Att sakta ned. Andas. Att släppa taget och bara vara för en stund.

Lycka:
Kursen inkluderar en halvdag på temat Lycka och välbefinnande. Vi möter Linus Larsson, författare av böckerna ”En liten bok om lycka” (2013) och ”Lycka & kreativitet” (2023), som går igenom forskning och erfarenheter bakom det som gör oss lyckliga och olyckliga.

Meditation:
Under ytterligare en halvdag får vi en introduktion i buddhistisk meditation av Linus Larsson, som har bott i buddhistiska kloster i Thailand och delar med sig av sina erfarenheter därifrån.

Målgrupp för kursen:
Yogan vänder sig både till dig som är oerfaren och dig som yogat förut. Du behöver inte vara vig eller ha en regelbunden praktik – du yogar utifrån dina förutsättningar och är välkommen att diskutera individuella anpassningar. Hos oss finns inga måsten!
Inga förkunskaper krävs till kursmomenten Lycka och Meditation, då du får all vägledning av läraren.

Tänk på att:
Du ska ta med dig kläder som fungerar bra att yoga i såväl utomhus som inomhus. Yogamattor, filtar och klossar finns att låna på plats. Känner du behov av fler redskap tar du med dem själv.

Om kursledarna:
Marie Stolperud är beteendevetare och yogalärare, utbildad inom vinyasa-yoga, vinyasa flow, yin samt gravid- och mamma/bebis-yoga.
Hon arbetar som kurator på Åsa folkhögskola och har en bred erfarenhet av att undervisa i yoga, vilket hon gjort med privata kurser, i olika studior i Stockholm samt med klasser på gymkedjor som Actic och Medley.
Marie har medverkat på livsstilsfestivalen Hallifornia i Varberg och lett sommaryoga i Vintervikens trädgård i Stockholm.
”För mig är yoga att checka in, komma närmare mig själv och vara i det som är. Att skapa balans genom motpoler. Något jag särskilt tyckt om att arbeta med genom åren, är att bygga flöden tillsammans med musik som förstärker upplevelsen, då jag också har ett mycket stort musikintresse och tycker om att använda mig av musik på mina klasser.”

Linus Larsson är författare och arbetar som folkhögskolelärare på Åsa. Linus är liksom Marie född och uppvuxen i Stockholm, men också han numera bosatt i Sörmland – långt från stressen.
Linus har skrivit nio böcker, bland annat två om lycka, två om politik och tre romaner. Han har bott utomlands i flera år, bland annat tillsammans med buddhistmunkar i Thailand. Han har bestigit tio länders högsta berg på tio dagar.
”Lycka är inget mål i sig, det är en biprodukt som kommer av att vi engagerar oss i något som vi tycker är givande och lagom utmanande.”

Kurstid:
Måndag 3 juli till och med fredag 7 juli 2023.
Första kursdagen börjar med gemensam lunch klockan 12. Sista kursdagen avslutas med eftermiddagsfika klockan 14.30.

Kostnad:
Kursen är kostnadsfri.
Boende i enkelrum, inklusive alla måltider under kurstiden, kostar 5 000 kronor. Vid anmälan betalar du 500 kronor i anmälningsavgift.
Önskar du extranatt, det vill säga boende natten före kursstart och/eller natten efter kursens slut, kostar det 450 kronor per natt.
Ordnar du eget boende blir kostnaden för kursveckans måltider 3 000 kronor. Obs! Denna kostnad är obligatorisk oavsett hur du väljer att bo.

Du faktureras under vecka 21 till den mejladress du anger vid anmälan.
Blir kursen inställd får du självklart tillbaka dina pengar. Återbetalning sker även om du lämnar återbud senast 14 dagar före kursstart. Vid senare återbud behöver du uppvisa sjukintyg för att få pengarna tillbaka.
Anmälningsavgiften återbetalas ej vid återbud.

Anmälan:
OBS! Kursen är nu fullsatt och inga anmälningar tas längre emot.

FAQ:
När får jag tillgång till mitt rum?
Svar: Du kan checka in i receptionen från klockan 11 första kursdagen. Utcheckning sker senast klockan 09 på sista kursdagen.
Obs! Detta gäller ej om du har bokat extranatt före eller efter kursen.

Vad ingår i boendet?
Svar: Alla måltider under pågående kurs samt bäddpaket med sänglinne och handdukar.

Om jag vill gå två eller flera på varandra följande kurser, kan jag bo kvar på internatet?
Svar: Ja. Du betalar ingen logikostnad mellan två efterföljande kurser. Notera dock att inga måltider serveras under helger.

Vilka tider serveras mat?
Svar: Frukost serveras klockan 07.30–08.00, lunch klockan 12–13 samt middag klockan 17.30–18.00.

När är receptionen öppen?
Svar: Måndag till och med fredag klockan 08–15.
I receptionen finns ett litet sortiment av godis, glass och hygienartiklar. Där kan du också köpa frimärken, vykort, med mera. Obs! Du kan inte betala med Swish.

Vad kan jag göra på ledig tid?
Svar: Skolan arrangerar inga gemensamma aktiviteter, men du har full tillgång till vår bastu, gym och boulebana samt motionsspåret som finns runt hörnet. Cyklar och gåstavar finns att låna i receptionen.
Runt Åsa hittar du utflyktsmål av alla de sorter, från slott och shoppingställen till kyrkor, badplatser och stenåldersbosättningar. Fråga oss gärna om du vill ha utflyktstips!

Vad behöver jag mer veta?
Svar: Under veckan pågår flera sommarkurser på Åsa. Skolan tillämpar alkoholfri arbetsvecka, vilket innebär att all förtäring av alkohol i skolans gemensamma lokaler är förbjuden.
Då vi vill erbjuda våra kursdeltagare en så hälsosam miljö som möjligt, ber vi dig att inte ha på dig parfymer, sprej, rakvatten eller dylikt under din vistelse på skolan. Tänk på att starka dofter kan utlösa kraftiga reaktioner hos den som är känslig!

Kontakt:
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har fler frågor om kursen eller internatboendet. Ring 0157–695 08 eller mejla till: sommarkurser@asafolkhogskola.se.

Print
Publicerad: jan 23, 2023,
Författare: Henrik Wising
Taggar:
Tillbaka